CARA DOWNLOAD DAN BACA SOFTCOPY KOMIK HK

Langkah step by step download dan cara baca softcopy komik hk
tutorial ini khas untuk pengguna Handphone sahaja. pc laptop rasanya ramai yang dah tahu



Langkah 1: download app RAR di playstore (android) / app store (iphone). application ini berfungsi untuk unzip softcopy komik hk kerana file yg korang download nanti adalah file zip bukan dalam bentuk folder. refer gambar di atas



Langkah 2: pilih mana2 episode komik hk yang korang nak download. klik link download





Langkah 3: korang dibawa ke halaman khas file disimpan iaitu google drive. lihat gambar diatas. kemudian korang klik butang anak panah di bulatan merah untuk download



bila dah klik butang anak panah untuk download, korang diberi pilihan sama ada untuk download melalui chrome atau google drive. nak senang pilih chrome je


Langkah 5: ok bila dah selesai download, pegi ke app RAR yang korang download melalui playstore/app store tadi. klik app RAR


bila da masuk ke app RAR, klik folder download spt di atas


 tick file dalam bentuk zip yang korang download kemudian klik extract file seperti gambar di atas yang ditanda bulat warna merah


kemudian klik ok untuk extract file zip (unzip)
ok dah siap extract ikut langkah terakhir



Langkah Terakhir: seperti gambar di atas, pegi ke file manager, klik folder download



kemudian klik folder episode yang korang unzip tadi




Tadaaaaaa. korang dah boleh baca dah.



note: sesetangah phone, turutan agak berlainan. contoh phone huawei, turutan bermula dari atas ke bawah, iaitu urutan 1234 file (image) no.1 berada di atas seterusnya kebawah.

phone Lenovo, urutan ialah dari bawah ke atas, iaitu urutan 1234 file (image) no.1 berada dibawah seterusnya ke atas

jika urutan dari atas kebawah, cara bacanya ialah anda perlu slide ke kiri untuk m/s seterusnya
jika urutan dari bawah keatas, cara bacanya ialah anda perlu slide ke kanan untuk m/s seterusnya

jika anda rasa berterabur, anda perlu sort pilih sort by time




jika berterabur jugak. guna hikmat istimewa korang. baling phone kat dinding.... dia mintak beli phone baru la tu



No comments

Host. Powered by Blogger.